kakamátyás 2009.12.20. 13:31

Tandori csirke

Csak nem akar ez a blog beindulni, pedig 5-en is írják, de valakinek el kell kezdeni, szóval:

A közhiedelemmel ellentétben a tandori csirke nem Tandorból származik, hanem egy béna cserépedényből aminek a tandori nevet adták (ez itt balra), ami nem annyira kompatibilis a hagyományos, európai sütőkkel, és viszonylag keveseknek van a nappaliban egy lyuk a földön, ahová beleillik, ezért alakult ki a római tál néven futó izé, ami a feladatot ellátja, nevezzük mondjuk europid tandori-nak, lehet benne sokáig finom dolgokat sütni, viszont olvastam, hogy picsa könnyen felrobban, ezért még nem mertem kipróbálni, itt a 8. kerületi tandoriról lesz szó, ami abban különbözik a fentiektől, hogy egy sima sütőedény ráccsal az alján, a célnak megfelel.

 Hozzávalók:

- 1 kg egész csirke vagy csirkecomb

- nagy (féllityós) natúr joghurt

- fokhagyma, gyömbér, csili

- garam masala, vindaloo, római kömény, kurkuma, meg ami jól esik

Elkészítés:

A csirkét szétvagdaljuk, monnyuk 8-10 darabra, lényeg, hogy ne legyenek túl nagyok a darabok, ha comb, akkor felezzed meg őket. A fokhagyma-gyömbér-csili kombót trutyivá pépesítjük, egy tálban a joghurttal és sóval összekeverjük, hozzáadjuk a csirkedarabokat, jöhet a fenti fűszerekből bármi, amit otthon találtok, de csak izlésesen, a célnak a legalkalmasabb a vindaloo keverék, de kinek mi jön be. jól elkevered, majd lefeded, hűtöben min 3-4 órán át hagyod érni.

Utánna ráfekteted a rácsra a husikat, nem kell letakarítani a trutyit, szépen bele fog sülni. A sütőben kb 200 fokon 1 órán át sül, félidőben térfélcsere (forgasd meg a húsokat, a bőrős rész legyen a végén felül). Ha úgy nézz ki mint ez itt lent, akkor már közel vagy a megoldáshoz, én még kicsit visszaraktam, hogy kívűlről legyen még ropogósabb.

A végerdmény kissé száraz, ropogós, ezért a hagyományos indai köretek közül a rizs meg a naan nem játszik, őszinté szólva én tisztán nyomtam, de ha van köretötlet, küld el!

A bejegyzés trackback címe:

https://ratatouille.blog.hu/api/trackback/id/tr551610840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobacsek 2009.12.21. 17:51:23

Juhé, éljen Kakamatyi, de tényleg. Lassan én is írok eskü.
Viszont pár megjegyzés: szerintem részben azért lett száraz a csirke, mert megsóztad pácolásnál. Aztat elvileg nem szabad, csak halaknál, mert kiszárad. (azért ez nem száz, szóljon hozzá más is!). Ja és ha evés előtt rácsepegtetsz citromot, az sokat dob még rajta.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.12.21. 18:50:57

lófaszt, sózni csak a vörös húsokat nem szabad, ennek száraznak kell lennie!

Bobacsek 2009.12.21. 19:57:24

Ez amúgy saját fotó?

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.12.22. 10:26:26

nem, tényleg, csak a vörös husoknál para a só, mert attól kemény, rágós lesz, de ez a veszély asszem egy csirkét ritkán fenyeget. a fotó persze, saját.

Bobacsek 2009.12.22. 10:50:46

Jóvan, elhiszem akkor. Na viszont a csirke tikkát (ami nagyon hasonlít ehhez, csak nem a vindaloo-s), magában szokták enni, valami mentás csatni szerűségbe mártogatva. Az úgy kurvajó, csak azt nemtom, hogy kell.
süti beállítások módosítása