2009.12.22. 08:00
Csilis bab Bobacsek módra
Hozzávalók:
- fél kiló darált marha
- 1 kiló vörös / kidney bab
- 10-20 dkg császárszalonna / bacon
- 2 nagy fej hagyma
- 4 fej paradicsom
- 2 zöld hegyespaprika v. Chili de az veszélyes
- 1 evőkanál római kömény
- 5 cm fahéj
- 2 – 3 db babérlevél
- paprika
- pár gerezd fokhagyma
- egész v. Darált bors
- só
- olivaolaj
- esetleg evőkanálnyi csokoládé plusz fél evőkanál barnacukor
Ezt a kaját wokban érdemes elkészíteni, de lényegében mindegy.
Kezdetnek megpirítjuk a szalonnát kevés oliván. Ha összesült, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Mikor a hagyma pirulni kezd, beledobjuk a babérlevelet meg a fahéjat, megszórjuk római köménnyel, borssal és kevergetjük még 1-2 percig (Wokban ez mehet max lángon is, amúgy óvatosan). Közben persze megnyitjuk első üveg Coronitánkat.
Ezután belepakoljuk a szépen összepirult szürkésbarna cuccba a darált marhát és közepes lángon kavargatjuk. Elvileg míg megfehéredik, nekem azt nem szokta, inkább bebarnul, de kb 5-10 percig. Ezután beletörjük a fokhagymát, és kavarjuk még kicsit, majd levesszük a tűzről és belekavarunk kevés pirospaprikát.
Vissza a tűzre és mehet a pakkba a paradicsom meg a paprika karikákra vágva. A paradicsomot érdemes félbe vágna betenni, mert úgy szépen lefő a héja és a finnyások nevetve kiguberálhatják. Ezt még felöntjük kis vízzel, letakarjuk az edényt, és főzzük még kb fél – háromnegyed órát. Addig is pihi, sörözgetés, néha izgatottan megnézzük, lehet kikaparni a paradicsomhéjat, meg szórogatni a sót. Ha ez kész, mehet a szétfőtt cuccba a bab.
Én gagyi módon konzervbabot teszek bele mindig, mert előző este sose tudom, hogy másnap csilis bab lesz, meghát bab sincs otthon készletben, de a menők előzőleg beáztatott szárazbabbal dolgoznak. Annál viszont hamarabb kell betenni a babot, kb paradicsomékkal együtt, hogy megfőjön. Ha ez is megvan, mehet bele még kis étcsokoládé (sokszázalékos), meg kis barnacukor ízlés szerint. Felforraljuk, kicsit hagyjuk állni, aztán lehet is enni, reszelt sajttal a tetején.
Ez egy kicsit édesebb, indiais fűszerezésű verzió, de szerintem fincsi!
6 komment
Címkék: recept mexikói csilis bab
A bejegyzés trackback címe:
https://ratatouille.blog.hu/api/trackback/id/tr511614333
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.12.22. 10:27:44
fahéj és tokaszalonna együtt, nyamm
Bobacsek 2009.12.22. 10:52:03
@kakamátyás: Nemnem, tokaszalonna felejtős.
Viszont hol lehetnek kedves bajtársaink? Remélem, nem megint csak egymást fogjuk fárasztani
Viszont hol lehetnek kedves bajtársaink? Remélem, nem megint csak egymást fogjuk fárasztani
dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2010.03.08. 17:03:01
van olyan, hogy szociokajablog? mer ez pont olyan ezekkel a fotókkal :D
kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2010.03.08. 22:44:41
szociókaja, te kecseg :)
ezek igenis finom és tápláló ételek, nem olyan izék, amiket felétek esznek
ezek igenis finom és tápláló ételek, nem olyan izék, amiket felétek esznek
Bobacsek 2010.03.10. 19:48:00
Azta, itt még van élet???
Amúgy a kép tényleg nem túl erős. De nagyon fincsi, nyamm nyamm
Amúgy a kép tényleg nem túl erős. De nagyon fincsi, nyamm nyamm
dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2010.03.12. 00:30:37
öööö mert mi mit is eszünk errefelé? nem együtt szoktuk kotyvasztani a zsírpaprikást, a töltött dagadót, meg hasonlókat bulátonon?